Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Kertvárosi Tagintézménye

4400 Nyíregyháza, Könyök u. 1/a - Titkárság: 42/512-881; 30/1766-305 - Étkezés: 42/512-880; 30/1766-304

OM 033423 005 - E-mail: kertvarosi[@]nyiregyhaza.hu kertvarosi[@]kertvarosi-nyhaza.edu.hu

Menő Menza

Sarok Sarok

Menő menza projekt zárórendezvény

menzaA Móricz Zsigmond Általános Iskola Kertvárosi Tagintézménye 2018. februárjában indította a Széchenyi 2020 program keretében a Menő menzák az iskolákban elnevezésű pályázatát, amely április végéig tart. A program célja a szemléletformálás, az egészséges életmód kialakításához nélkülözhetetlen kulcskompetenciák fejlesztése volt, hogy ezek hosszútávon hozzájáruljanak az egészséges életmód kialakításához, az egyéni életminőség javításához. Az eseményen köszöntőt mondott Dr. Ulrich Attila alpolgármester is. Hangsúlyozta, a tanulók olyan ismeretanyagot kaptak, amelyek az egészséges táplálkozásra, az egészséges környezetre, az egészséges nevelésre is felhívta a figyelmet. A mai világban nagyon fontos, hogy a fiatalok ne csak chipseken és édességeken nőjenek fel, hanem egyenek táplálékban gazdag rostos ételeket, gyümölcsöket. Tankertet és tankonyhát is kialakítottak. A program megvalósítása során összeállítottak és kiadtak egy receptkönyvet, folyamatos volt az egyéni és csoportos dietetikai tanácsadás, szűrés, kis- és nagycsoportokban tartották a szemléletformáló rendezvényeket. Ezek mellett kialakítottak egy tankonyhát és tankertet, amelyeket naponta használtak a diákok és pedagógusok bevonásával. Horváthné Reményi Lívia tagintézmény vezető-helyettes elmondta, ez egy olyan nagyszerű projekt volt, amelyben sok kézzelfogható dolgot kaptak. A tankertben meg tudták termelni a tankonyhában felhasznált élelmiszereket. A gyerekek imádták az ételek elkészítését. Emellett folyamatosan kaptak gyümölcsöket, négy ívó kút készült, projektorokat, interaktív táblákat vásároltak, amelyek szolgálják az iskola oktatási színvonalának emelését. A Móricz Zsigmond Általános Iskola Kertvárosi Tagintézménye a Menő menza a kertvárosi iskolában című projektet 18 és fél millió forintos pályázati összegből, 100 százalékos támogatással valósította meg. Köszönet a Menő Menza projektben résztvevő Kedves Szülőknek, Gyerekeknek, Kollégáknak az áldozatos és önzetlen munkát. Úgy gondoljuk, hogy megérte a fáradságot, hiszen rengeteg szép eszközzel, élménnyel gazdagodott iskolánk az elmúlt 1,5 évben! nyiregyhaza.hu >> Menő Menza - záró rendezvény - Képek >>

MENŐ MENZA ZÁRÓ RENDEZVÉNY

zaroMENŐ MENZA ZÁRÓ RENDEZVÉNY: 2019. április 26. pénteken 10-11-ig a tornacsarnokunkban! Szeretettel várunk mindenkit, aki jelenlétével megtiszteli rendezvényünket: volt kollégákat, szülőket, hozzátartozókat. Vendégünk lesz többek között Kozma Norbert életmód tanácsadó is.

Menő Menza - gyümölcs

szakacs
2019. március: Újra gyümölcsök! Gyümölcs csomagot kaptak a gyerekek az EFOP 1.8.5-17-2017-00240 Menő menza a Kertvárosi Iskolában című pályázatunk segítségével
Menő Menza - gyümölcs

Kertvárosi szakácskönyv

szakacsKertvárosi szakácskönyvet szerkesztünk! Február 15-ig minden osztályból kérünk: 1 levest, 1 fő ételt, 1 desszertet 45 perc alatt előállítható egészséges ételeket várunk, melyeket diákjaink is el tudnak készíteni a tankonyhánkban. (45 perc alatt egy levest, másik 45 perc alatt a fő ételt stb.) A recepteket a suli email címére küldjétek Word dokumentum formátumban: kertvarosi[@]nyiregyhaza.hu Szívesen fogadjuk a képekkel illusztrált recepteket.

Újabb Menő Menza program Katus Attilával a Kertvárosi Iskolában - nytv


Fantasztikus edzés és életmód tanácsadás várta november 20-án a Kertvárosi Általános Iskola tanulóit és szüleiket. A Menő Menza program keretében Katus Attila fitneszedző tartott zenés tornát, megmozgatta a kicsiket és nagyokat egyaránt, majd életmód tanácsokat is adott, többek között az egészséges táplálkozásról és a mozgás fontosságáról. A program kapcsán Katus Attila hangsúlyozta: - nagyon fontos, hogy a gyermekeknek megmutassuk, hogy az egészséges életmód egy döntés kérdése. A helyes döntés meghozatalában pedig megpróbálok egy követendő példa lenni számukra. A Menő Menza program az egészséges életmód, különösen az egészséges táplálkozás népszerűsítését célozza meg elsősorban az iskola diákjai és családtagjaik körében. E mellett fontosnak tartjuk, hogy olyan programokat is szervezzünk, ahol híres, közismert személyek adjanak a diákoknak életmód tanácsokat – hangsúlyozta a délutáni program kapcsán Morauszkiné Éles Edit projektmenedzser.

Menő Menza mozgás

Katus2018. november 20.: Kedves Kertvárosi Diákok, Szülők, Kollégák!
Újabb Menő Menza program a mozgásra vágyóknak: találkozhattok KATUS ATTILÁVAL! Fantasztikus edzés és életmód tanácsadás vár az érdeklődőkre NOVEMBER 20-án KEDDEN 15.30-tól a tornacsarnokunkban. INGYENES MINDENKINEK

Gyermeknapi főzőverseny

Kedves Szülők, Diákok!
Szeretettel várunk mindenkit június 1-jén a Menő Menza és a Diákönkormányzat által rendezett gyermeknapi főzőversenyre és játékos délelőttre! Minden osztályból kérünk szülőket, akik gulyáslevest készítenek. Szükséges felszerelés a főzéshez: gázzsámoly, bogrács-üst, fűszerek, fakanál, tányér, evőeszköz. Minden osztály kap alapanyagot: a sertéshúst, hámozatlan zöldségeket, tésztát. Sportos öltözékben jöjjetek a Béres Alexandra torna és a katonai ügyességi feladatok miatt. Részletek itt >>

Tankonyha

2018. március 18.: Kedves Kertvárosi Diákok, Szülők, Kollégák!
Íme a mai nap eredménye: már majdnem kész a tankonyhánk, csak a pult és a beépíthető főzőlapok hiányoznak. K É P E K

Tankert

2018. március 18.: Kedves Kertvárosi Diákok, Szülők, Kollégák!
Nem várunk tovább, úgy gondoljuk, itt az idő, hogy végre tavasz legyen! Megkezdtük a TANKERT munálatainak előkészítését a Menő Menza következő lépcsőjeként. K É P E K

Köszönet

Előzetes kérdőív eredményei

Kérdőív

Megérkezett technikai eszközök

Eszköz

Technika óra

fankfank2019. április:

Ismét egy szuper technika óra a tankonyhában! Muffin sütés, köszönjük Józsi bácsi!

Technika óra

Lapcsánka2018. október:

Jó illatok szálltak iskolánkban! A kis kukták technika órán Józsi bácsival lapcsánkát sütöttek a tankonyhánkban. K É P E K

Menő Menza – Nagy izgalommal várták Katus Attilát a kertvárosi diákok

Katus2018. november 20.: A Kertvárosi Általános Iskola diákjai nagy izgalommal várták Katus Attila aerobik óráját. Az iskola 2018-ban sikeresen pályázott a Menő Menza projektre, melynek keretében megismertetik a gyerekeket az egészséges életmóddal. Az intézmény előterében gyümölcsöket osztottak a diákoknak, hiszen nem csak a mozgás, de az egészséges táplálkozás is fontos.
Morauszkiné Éles Edit, projektmenedzser elmondta, hogy már nem ez az első alkalom, hogy sztárvendég tart az iskola tanulóinak tornaórát.
A Kertvárosi Iskola Menő Menza programjának keretében ez a második alkalom lesz, hogy egy ismert ember tart mozgásos délutánt. Itt azon kívül, hogy tornázni fogunk, egészséges életmód tanácsokat is hallhatunk Katus Attilától.
Az oktatási intézményben az egészséges táplálkozás mellett odafigyelnek a mindennapi mozgásra is. Sport szakkörök várják a gyerekeket, többek között van foci, tollas edzés, valamint tánc is.
Katus Attila tréner elárulta: Nagyon fontos, hogy a gyerekeknek megmutassuk azt, hogy az egészséges életmód döntés kérdése. Aki úgy dönt, hogy egészségesen él, az jár jó úton. Minden gyermek menő szeretne lenni a saját közegében, így próbálok olyan példát mutatni nekik ami követendő. Ezeket a példákat a mozgáson keresztül, illetve humoros és érthető formába csomagolva mutatom nekik.
Az eseményre ellátogatott Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere is: Ebben a mai digitális társadalomban a gyerekeknek nagyon nehéz megtalálni a helyes utat. Hiszen a digitális technika ülésre kényszerít: akár a televízió, a számítógép, vagy a telefon elé. Remek, hogy csinálnak ilyen programokat az iskolák és a civil szervezetek. Örülök neki, hogy Katus Attila itt a Kertvárosban is elvállalta, hogy mutat a szülőknek, a srácoknak egy-két olyan könnyed mozdulatot, amivel az egészséget meg lehet óvni.
Az iskolában nem csak a diákok mozoghattak, a környékbeli lakosokat is várták. A Mozdulj Nyíregyháza! programsorozatában a Kertvárosi Általános Iskola is szerepel, szerda esténként női tornán vehetnek részt az érdeklődők. Képek >> nyiregyhaza.hu >> bestfmnyiregyhaza.hu >>

Tornaóra Béres Alexandrával: A fitneszedző a kertvárosi iskolában várta a mozogni vágyókat

Béres2018. június 1.: Április elején a Continental Arénába várta a mozgásra vágyó nyíregyháziakat Béres Alexandra. A sikeres FittKedd elnevezésű program után most újra Nyíregyházán tartott tornaórát az Európa- és világbajnok fitneszsportoló.
Béres Alexandra a kertvárosi általános iskolásokat és szüleiket biztatta mozgásra. Nekik tartott az intézmény tornatermében intenzív edzést.
Az intézmény 8 évfolyamán 16 osztály van – valamennyi osztályt képviselve főztek ma a szülők az iskola udvarán. Ugyanazokat az alapanyagokat kapták a főzőcsapatok; a rendezvényen városunk alpolgármestere, dr. Ulrich Attila is részt vett. Elmondta, a Menő Menza projekt sikeres, a gyerekek, szüleik és a pedagógusok is aktívan részt vesznek a projekt rendezvényein.
A főzőverseny bírája Szabó László séf volt, aki többek között azt is pontozta, hogyan vágták fel az alapanyagokat és milyen fűszereket használtak a csapatok a gulyáshoz.
K É P E K www.nyiregyhaza.hu

Menza - Kert, ivókút és kínálópult

KútPortaKedves Kertvárosi Gyermekek, Szülők, Kollégák!
A Menő Menza legújabb elemeként elkészült a kínálópultként is funkcionáló porta. A Menő Menza pályázat következő lépcsőfokaként készül a 4 db ivókút. Kaptunk egy külső csapot is, ahonnan könnyebb lesz a locsolók megtöltése is, és végre a konyhában is bekötésre került a mosogató.
Menza - Menza - Kert, ivókút és kínálópult

Kerti munkák

KertbenKedves Kertvárosi Gyermekek, Szülők, Kollégák!
Április 27.-én a 2/B. osztály sikeresen teljesítette a Menő menza pályázat keretében megvalósításra kerülő tankertben az osztályra kiosztott ültetési feladatot - retket ültettünk! Az ültetésbe 4-5 fős csoportokban valamennyi gyerek bevonásra került. Nagyon élvezték, lelkesek és ügyesek voltak! Hamarosan megkóstolhatjuk a munkánk gyümölcsét, vagyis zöldségét! Menza - kertben

Tankonyha technika órán

Kedves Kertvárosi Gyermekek, Szülők, Kollégák!
Technika óra keretein belül a tankonyhában palacsintát készítettek a gyerekek.
Menza - első sütés Menza - Technika órák

Menő menza a kertvárosi iskolában - egészségesen Béres Alexandrával

Béres2018.06.01. 09:00 - 10:00
Menő menza program keretében reggeli torna és tanácsok Béres Alexandrától az általános iskolásoknak, szülőknek, kis létszámban helyi lakosoknak
Plakát beresalexandra.hu

Kerti szerszámok

Kedves Kertvárosi Gyermekek, Szülők, Kollégák!
Megérkeztek a kerti szerszámok, jöhet a kertészkedés.
Kerti szerszámok Első kerti munkák

Menő Menza megnyitó

Menza megnyitóSzeretettel láttuk vendégül a Menő menza projekt megnyitóján Diákjainkat, Szüleiket, Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselőt, Dr. Ulrich Attila alpolgármestert, Illés Zoltán intézményvezető urat, a tagintézményeink vezetőit, a „Kertvárosi Gyermekekért" Alapítvány kuratóriumi tagjait. Mindenkit, aki jelenlétével megtisztelte rendezvényünket. A megnyitón Morauszkiné Éles Edit projektmenedzser tartott általános tájékoztatót a projektről. Horváthné Reményi Lívia arról beszélt, hogyan valósítjuk meg a Menő menza programot Kertvárosi Iskolában: A gyönyörű 21. századi tankonyhánk a mai napon átadásra is került, elkezdtük a tankertet, 4 rozsdamentes ivókút is elhelyezésre kerül az iskolánkban. IKT eszközökkel is gazdagodtunk. Ezt követően a dietetikus látott el bennünket információkkal a programban való szerepükről, majd Jenei Tamás séf mesélt az iskolai menza és a gasztronómia kapcsolatáról. Álló fogadással zárult a tartalmas rendezvény. Diákjainkat újabb gyümölcscsomaggal vendégeltük meg. K É P E K

Megnyitó

Kedves Kertvárosi Gyermekek, Szülők, Kollégák! Szeretettel várunk mindenkit 2018. március 22-én délelőtt 10 órától a Menő Menza pályázat nyitó ünnepségére, ahol az új tankonyhánk is hivatalosan átadásra kerül.

Az első gyümölcsök

2018. március: Reméljük örömmel kóstoltátok a Menő Menza pályázat első gyümölcseit. K É P E K

Kedves Szülők, Gyerekek, Kollégák!
Nagy örömmel jelentjük, teljesült a Menő Menza pályázat első lépcsőfoka:
megérkeztek a legmodernebb technikai eszközök
-interaktív táblák
-projektorok
-notebook-ok!
A tanárok és diákok tesztelhetik a kiváló képminőségű táblákat.

Informatiakai eszközök

Menza informatiaki eszközök2018. február: Örömmel jelentjük, megújult a kémia tantermünk: modern informatikai eszközökkel támogatjuk a kertvárosi ifjúság hatékonyabb tanulását! K É P E KÉS MÉG NINCS VÉGE:

 • Iskolánk gazdagodni fog GYÜMÖLCSKÍNÁLÓval és SALÁTABÁRral, melybe a friss idény gyümölcsöket és zöldségeket elsősorban az iskolába járó tanulók gazdálkodó családjaitól szerezzük be.
 • Rendezünk RECEPTVERSENYt egészséges ételekből, melyet SZAKÁCSKÖNYV formájában szeretnénk megőrizni és népszerűsíteni a következő évekre.
 • FŐZŐVERSENYt szervezünk a szülőknek vegyszermentes helyi alapanyagokból.
 • Az év során közismert személyiségek segítségével tervezünk helyes táplálkozást népszerűsítő FÓRUMOKat, PROGRAMOKat.

És még mindig nincs vége:

A projekt során DIGITÁLIS ESZKÖZÖKet is vehetünk:

 • 3 db projektoros interaktív tábla
 • 4 db notebook
 • 2 db projektor kerül beszerzésre

Kedves Kertvárosi Diákok, Szülők és Kollégák!
Használjuk a nyereményt együtt és éljünk egészségtudatosan!
Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Menő Menza megnyitó ünnepségén márciusban!
Pontos dátumról később adunk hírt.

Bákonyiné Kurucz Éva – tagintézmény – vezető
Gyula Szabolcs – tagintézmény-vezető helyettes
Morauszkiné Éles Edit - projektmenedzser
Horváthné Reményi Lívia - tanító

menomenza menomenza

EFOP-1.8.5-17-2017-00240 - MENŐ MENZÁK AZ ISKOLÁKBAN

Kedves Kertvárosi Diákok, Szülők és Kollégák!
NYERTES LETT A PÁLYÁZATUNK!
Nyert a Menő Menza a Kertvárosi Iskolában!
Nagy örömmel tudatjuk minden kertvárosi diákunkkal és szüleikkel, hogy eddig soha nem látott összeggel gyarapodik iskolánk!

A projekt célja, hogy az iskolába járó gyermekek és családjaik - korosztálytól, nemtől, társadalmi helyzettől, egészségi állapottól, adott esetben fogyatékosságtól függetlenül – megismerkedjenek az egészséges életvitellel, életvezetéssel. Szemléletformálásuk, az egészséges életmód kialakításához nélkülözhetetlen kulcskompetenciájuk fejlődjön, hogy azok hosszútávon hozzájáruljanak az egészséges életmód kialakításához, az egyéni életminőség javításához, ahhoz, hogy az egészséges táplálkozás jelen legyen a mindennapokban. A program 2018.február 1-jétől indul és 1 évig tart.

A projekt céljainak eléréséhez az alábbi tevékenységek kerülnek megvalósításra:

 • Kedves Diákok! Első lépésként RÖVID KÉRDŐÍVEKET fogtok kitölteni táplálkozási szokásaitok felmérésére – tanóra keretében, különös tekintettel a rendszeresen fogyasztott, az egészséges táplálkozásba nem illeszthető, illetve táplálkozás-egészségügyi szempontból kevésbé kívánatos élelmiszerekre (pl. sós rágcsálnivalók, chips, energiaital), valamint az ételallergiára, ételintoleranciára.
 • A program során egy DIETETIKUS lesz a segítségünkre, kiértékeli a kérdőíveket, valamint tájékoztatást ad nektek és szüleiteknek a felmérésének eredményeiről, nagy hangsúlyt fektetve a felmérés alapján rizikócsoportba sorolható gyermekek étkezéséről. A pályázat teljes ideje alatt dietetikusunk szakmai tanácsokkal lát el bennünket, segítséget nyújt a táplálkozási problémával küzdő, (anyagcsere betegségben vagy ételallergiában szenvedő) gyermekek és szüleik, pedagógusok, közétkeztetésben dolgozó szakemberek számára.

Ezeken kívül feladata még:

 • ételek tápanyagtartalmával kapcsolatos információk ismertetése; helytelen táplálkozással összefüggő betegségek, illetve egészségkockázatok; energiaegyensúllyal és ételek tápanyagtartalmának kiszámításával kapcsolatos játékos feladatok;
 • mintaétrendek, mintareceptek bemutatása;
 • diétás igény miatti speciális étrenddel összefüggő ismeretek elsajátítása; konyhai higiénés ismeretek fejlesztése;
 • a konyhai eszközök biztonságos használatának elsajátítása; táplálkozással összefüggő betegségek (pl.: diabetes) ismertetése, diabeteses krízishelyzetek kezelése (hypo- és hyperglicaemia tünetei, teendők); ételallergia és tünetei.
 • A 16-os teremben egy modern TANKONYHÁT alakítunk ki, ahol technika óra keretében elsajátíthatjátok a főzéshez szükséges alapismereteket, megismerkedtek konyhai eszközökkel, a terítés szabályaival. Vásárolunk az étkezéshez szükséges edényeket (étkészlet, evőeszköz, stb.), bútorzatot (étkezőasztal, szék).
 • Az iskola udvarán TANKERTET hozunk létre, melyben az ÖKO szakkör kap nagy szerepet, de természetesen minden kertvárosi diákunk részese lesz a kert művelésének. Szeretnénk, ha az ismert növények ültetése és gondozása mellett megismernétek a fűszer- és gyógynövényeket, azok kedvező élettani hatásait, felhasználási lehetőségeit.
 • A vízfogyasztás hiánya komoly problémákat idézhet elő a test, szinte minden részében. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy figyeljünk oda szervezetünkre és fogyasszunk elegendő folyadékot! Ezért intézményünkben 4 rozsdamentes ivókút kerül elhelyezésre!

© 2016 Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Kertvárosi Tagintézménye, Nyíregyháza * A weboldalt tervezte és készítette: Péter Zoltán Krisztián